Planted in the heart of downtown Montreal, Location Ville Marie is a mid-century icon. Built by I.M. Pei and accomplished in 1962, the commercial hub is an emblem of the Intercontinental Style. Together with a 47-storey economic tower, an elevated community plaza is developed atop underground retail that varieties portion of the metropolis’s expansive underground city. As part of an ongoing re-invention of the advanced, design agency and resourceful agency Sid Lee have reworked a former bank hall into their very own dynamic new workspace.

Located down below Position Ville Marie’s pedestrian plaza, the 7,300-sq.-metre office environment is a semi-subterranean place that spans a adjust in elevation between two downtown streets. With an expansive skylight as the only supply of organic illumination, the architects took on the obstacle of producing a mild-stuffed, present-day office whilst honouring the plaza’s modernist bones.

Sid Lee Architecture Office Biosquare in Montreal architecture exterior

To make the most of an unconventional house, the designers opted for a easy nonetheless dynamic layout that attracts purely natural light-weight from above deep into the multi-degree workspace. Nicknamed the “Biosquare,” a white grid-like construction of staircases —and communal seating — is woven through the coronary heart of the house. Accented by lush greenery, the gentle finishes and open up layout create an ethereal, energetic ambiance in what might usually be an enclosed, underground area.

Sid Lee Architecture Biosquare office space interior

Sid Lee revitalized the interior even though preserving a great deal of the current infrastructure. For instance, peeling back the carpet unveiled travertine flooring — which was restored to honour the primary interior. Meanwhile, the skylights were similarly stripped and enlarged in order to brighten the place with as considerably natural lighting as possible.

Downtown Montreal Place Ville Marie office interior

Re-interpreted as social areas, the stairs that weave through the room blur the distinction from a person degree to the next, fostering a unified ambiance within. The unconventional structure also provides occupants versatility to obtain new and ingenious methods to use their environment. With no cubicles or assigned offices, Sid Lee employees can opt for their individual functioning surroundings — no matter if that is a conventional desk, a greater shared table, a sofa or a café table.

Downtown Montreal Place Ville Marie office meeting room with black interior and bright lights

To contrast with the dazzling white doing the job stations, assembly rooms consider on a stark stark black ambiance, produce a quiet and immersive environment separate from the communal spaces. In lieu of compensating for the deficiency of home windows in assembly rooms and personal areas — including the bogs — the designers opted to emphasize the darkness with a luxe, moody ambiance.

Office meeting room with black interior and black marble table

As Sid Lee co-founder Philippe Meunier places it, the challenge is an exercising in bringing the firm’s “entrepreneurial spirit to downtown Montreal and generating an accessible collaborative hub for the city’s resourceful and enterprise communities.”

Place Ville Marie interior office space with white framing

The new workspace also kinds portion of a more substantial transformation of Put Ville Marie and its surroundings – all led by Sid Lee. Along with a complete renovation of the neighbouring Fairmont Queen Elizabeth Resort, the designers have also sensitively re-shaped the plaza that surrounds the workplace, introducing new plant life and greenery whilst transforming a parking garage entrance into a public staircase and promenade. As a final result of the drastic transformation, the public square has found a spike in pedestrian action, introducing a pleasant new vitality to what stays a handsome modernist showpiece.

Leave a Reply